Geçmişe Nasıl Baktığının Bir Önemi Var Mı?
Tarih, bir olayın gününü, ayını ve yılını bildiren söz ya da rakam mı? Ya da asırlar, bin yıllar öncesinden bahsetmek mi? Geçmiş, şimdiki ve gelecek zaman mı? Okullarda okutulan bir dersin ismi mi yoksa tarih? Kim bilir belki de.
Koca koca kalın kitapları okuyup, üstüne basarak söylüyorum, sadece okuyup olayların tarihlerini aklımızda tutmanın adı “tarih” olmuş günümüzde. Tarih dersi demişiz ama tarihten ders almak nedir bilememişiz. Geçmişe bakıp geleceğe yön verecek stratejiler geliştirilmesi gereken tarih dersini, tarih terimini tam manası ile kullanamamışız. Olayları analiz edip ileride ne gibi sonuçlar doğurabileceğini bilememişiz.
Tarihi analiz edip gerçekleşen olayların sonuçlarından yola çıkarak strateji belirleyemeyişimiz, yaşadığımız olayların farkına varamayışımız, analiz edemeyişimiz ve ne gibi sonuçlar doğurabileceğini hakkında fikir sahibi olamayışımız tarih terimini ve tarihi iyi anlamamış olmamızdan kaynaklanmaktadır. Tahtada veya kitapta yazılı olanların sınavlarda ve hayat sınavında aynen hiç bozulmadan, fikir dahi katılmadan karşımıza çıkmasını doğru bulmuyorum.
Geleceğin refah içinde olan toplumları olabilmek için dünü ve bugünü iyi analiz etmeyi öğrenmeli, öğretmeli ve geleceğimize yön verecek stratejiler oluşturmalı, fikirlere açık olmalıyız.
Geçmişe nasıl baktığının bir önemi var!
-> @bayobjektif /instagram
-> @eneskeskindir /instagram