Çay Demleyebilen Herkes Matematik Yapabilir

Çay Demleyebilen Herkes Matematik Yapabilir

Loading

Hayatın sayılara dökülmüş haline matematik denmektedir. Matematikten korkmayın!

“Çay demleyebilen herkes matematik yapabilir.” Burada matematik anlatılmamaktadır, anlatılan şeyler; hayattaki olayların sayılara nasıl döküldüğüdür.

Çay demlemek lise 1 seviyesindeki en zor matematik problemiyle aynıdır. Bundan dolayı çay demleyebilen her insanda matematik yapabilir diyebiliriz. Sporcu nedir? Buna bir bakalım;

Sporla uğraşan insanların tamamına sporcu denir (TDK). Sporun ‘futbol topu’ ile oynanan şekline futbol, ‘basket bol’ topu ile oynanan şekline basketbol denildiği gibi koşarak yapılan şekillerine de atletizm denir. Tıpkı sporda olduğu gibi hayattaki olayların sayılara dökülmüş şekline de matematik denir. Aşağıdaki paragraf şimdi anlattığım durumun biraz ayrıntılı anlatılmış şeklidir. Okumak istemezseniz sonraki paragraftan devam ediniz.

Hepimizin zaman zaman hasta olduğu gerçeği ile bir doktorun nasıl yetiştiğine kısa bir göz atalım. Tıp fakültesine gitmiş bütün öğrenciler 6 yıl tıp eğitimi alır. Bu eğitim süresince insan vücudunun tamamını tanır. Kalbi, gözü, karaciğeri, kemikleri incelerler fakat bu inceleme sırasında çok derinlere inmezler; nasıl çalışır hangi organ ile bağlantılıdır, çalışmaması durumlarını ve çalışmadığında ya da teklediğinde vücutta ne gibi belirtiler olur bunları öğrenirler. Bu 6 yılın sonunda mezun olan bütün öğrenciler doktordur fakat görev yerleri daha çok sağlık ocakları ya da acil servislerdir. Mezun olan öğrencilerden uzmanlaşmak isteyenler (kalp cerrrahı, göz doktoru, ortopedi doktoru vb.) olursa TUS’a (tıpta uzmanlık sınavı) giriyor ve 3-6 yıl arası daha seçtikleri alanda o organ ya da organlar ile ilgili ayrıntılı dersler görüp incelemeler yapıyorsun. Yine de bu 6 ve üstüne okuduğun yıllardan sonra tam anlamıyla hazır olmuyorsun. Hastalar ve onların sorunlarına çözüm bula bula tecrübe kazanıp yeni hastalıklara çözüm bulmayı öğreniyorsun.

Yukarıdaki paragrafı okumuş ve anlamışsanız çay demlemeyi çok daha iyi yapabilirsiniz. Yukarıdaki paragrafı atlamışsanız alttakinden devam ediniz.

Anlattıklarımdan hareketle lise-1’e kadarki eğitim sürecini biraz eşeleyelim. İlkokulda anlatılan ‘hayat bilgisi’ dersi ortaokulda ‘sosyal bilgiler’ ve ‘fen bilgisi’ dersi olarak ikiye ayrılmakta ardından liseye geçtiğimizde de; ‘sosyal bilgiler’ dersi ‘tarih’ ve ‘coğrafya’, ‘fen bilgisi’ dersi ‘fizik’, ’kimya’, ‘biyoloji’ dersleri olarak nasıl ayrılıyorsa; insanlığın ilk zamanlarında tek bir bilim olarak ‘felsefe’ vardır. Felsefe ile hayattaki olaylara açıklık getirmeye çalışılmıştır. Sonraki zamanlarda olayların daha ayrıntısına inilmesi üzerine felsefe bilimi insanlar tarafından ‘tarih’, ‘coğrafya’, ‘matematik’, ‘astronomi’ vb. adlarında alt alanlara parçalanmıştır. Anlayacağınız matematik farklı bir yerden çıkmamıştır ya da gelmemiştir. Hayattaki olayların sayılarla anlatma şeklidir.

Bir sonraki yazımda sizlere çay demlemesini anlatacağım. Çay demleme deyip geçmeyin, çünkü herkes güzel çay demleyemez. Bizim evde babam birşeylerle meşgul değilse, çayı genelde babam demler. Çünkü en güzel çay babamın demlediğidir. Bende çay demlemeyi babamdan öğrendim ve sizlere babamdan öğrendiklerimi anlatacağım.

Bu yazı dizisi bittiğinde matematiğin her gün yaptıklarımızdan bir farkı olmadığını anlayacaksınız.

***Yorum yazmayı unutmayın! Paylaşmak güzeldir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir