Farklı kurumlar büyük ya da küçük ölçekli girişimcilik planı olan bireylere destek sunar. Bu desteklerin oranı farklılık gösterebilir. Şartlar yerine getirilmesi halinde alacağınız bu destek sayesinde planlamış olduğunuz işinizi hayata geçirebilirsiniz. KOSGEB günümüzde yeni girişimcilere en çok destek sunan kurumlar arasında yer alır. Temelinde girişimcileri destekleme programı yer alan KOSGEB kadın girişimcilere verdiği destek programları ile öne çıkmaktadır.
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği Nedir?
KOSGEB ülke ekonomisinin kalkınması ve istihdamın sağlanması için girişimciliğin desteklenmesi yaygınlaştırılması ve işletmelerin kurulması maksadı ile farklı destek programları sunmaktadır. KOSGEB’in açılımı küçük ve orta ölçekli işletmeleri geliştirme ve destekleme İdaresi Başkanlığı olan KOSGEB kadın girişimcilere belirli sektörlerde istihdamı sağlamak için destek vermektedir. Bu programlar ile kadın girişimciler istedikleri işi kurabiliyor ve kadın istihdamı artmış oluyor. Pek çok kurum ve banka KOSGEB kadın girişimci desteği programı dahil olan girişimcilere ilgi göstermektedir.
Kadın Girişimci KOSGEB Desteği Almak İçin Ne Yapılması Gerekir?
KOSGEB’in kadın girişimci desteklerinden faydalanmak için birtakım şartların yerine getirilmesi gerekir. Bu şartları sağlayan ve başvurusu onay alan tüm kadın girişimciler KOSGEB’in desteklerinden faydalanabilmektedir.
KOSGEB Kadın Girişimci Kredisine Kimler Başvuru Yapabilir?
Ülkemizde kendi işini yapmak ve ekonomik özgürlüğe sahip olmak isteyen binlerce kadın yer almaktadır. Fakat bu girişimciler gerekli sermayeye sahip olmadıkları için işlerini kuramamaktadırlar. KOSGEB’in kadın girişimcilere özel olarak sunmuş olduğu programa kendi işinde var olmak isteyen, her kadın girişimciler başvuruda bulunabilir. Fakat bu programa dahil olabilmek için birtakım şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.
KOSGEB Kadın Girişimci Destek Kredisi Alma Şartları Neleri Kapsıyor?
KOSGEB’in sunmuş olduğu kadın girişimci desteği 2024 senesi programına başvuruda bulunmak isteyen kadın girişimcilerinin şu şartları yerine getirmeleri gerekir. Bu şartlar şu şekilde sıralanır.
- Destekten faydalanabilmek için üst yaş sınırı olmadan 18 yaşında olmak
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Daha evvel KOSGEB’den destek almamış olmak
- İş fikrinin KOSGEB’in desteklediği sektörü kapsaması
- Eğitim şartı bulunmaksızın sadece okuma yazma bilmesi
- Girişimcilik sertifikasına sahip olması
- KOSGEB’e destek almak için kayıt yaptırmış ve aktif durumda olması
- Herhangi bir örgüte üyeliğinin bulunmaması
- Başvuru tarihinden itibaren işletmenin son bir sene içerisinde kurulmuş olması
Bu şartları yerine getiren her kadın girişimci KOSGEB desteğine başvuruda bulunabilir. Bu destekten faydalanabilir.
KOSGEB’in Vermiş Olduğu Kadın Girişimci Desteğinde Yaş Sınırı Var Mıdır?
KOSGEB’in kadın girişimci desteği programına başvuruda bulunmak isteyen kadınların 18 yaşına girmiş olması şartı vardır. Fakat programda üst yaş sınırı yoktur. KOSGEB’in destek programları iki kısma ayrılmaktadır. Bunlar kredi ve hibe destekleridir. Kredi desteklerinde bankalar aracılığı ile KOSGEB proje bünyesinde destekler girişimcilere sunulur. Yaş sınırı 18’dir. Burada üst yaş sınırı aralığı değişkenlik gösterebilmektedir. Yaş sınırı alınan desteğe bağlı olarak belirlenebilmektedir.
KOSGEB’in Desteklemiş Olduğu Sektörler Nelerdir?
KOSGEB’in desteklemiş olduğu sektörler şu şekilde yer alır;
- Kuru temizleme
- Sıhhi tesisat, elektrik, çatı sıva yıkım işleri ve benzeri
- Bilgi ve iletişim web tasarımı yazılım
- Unlu mamuller, tekstil içecek ve benzeri
- Lojistik ve kuaförlük
- Konaklama ve yiyecek hizmetleri
- Mücevher ve saat, bakım onarım
- Deri eşya bakımı ve onarımı
- Seyahat acentesi, fuar organizasyonu, temizlik, güvenlik faaliyetleri
- Toptan perakende ticaret
- Bilgisayar ve ev eşyalarının tamiri ve bakımı
Tüm bunlar KOSGEB’in desteklemiş olduğu sektörlerdir. Kadın girişimciler bu sektörlerinden herhangi birinde iş kurmak istiyorlar ise KOSGEB desteğine başvuruda bulunabilirler.
KOSGEB’den Destek Almak İçin Başvuru Nasıl Yapılır?
2024 KOSGEB kadın girişimci desteği programına başvuruda bulunabilmek için girişimcilik eğitimi sertifikası alınması gerekmektedir.
İlk öncelikle e-devlet şifreniz ile KOSGEB akademi sayfasına giriş yapın. Daha sonra öne çıkan eğitimler menüsünden geleneksel girişimcilik eğitimi eğitime başla butonlarını tıklayın. Ekranda görünen sekiz kategoriden oluşan eğitim videoları detaylı bir şekilde izleyin. Videoları bitirdikten sonra bölüm sonunda bir sınava katılmanız gerekecektir. Bu sınavdaki soruları cevaplayın ve girişimcilik belgesi talep et, butonunu tıklayın.
Yapılan sınavda başarılı bir sonuç elde ederseniz e-devlet hesabınızdan girişimcilik belgenizin çıktısını alabilirsiniz. Sertifikanızı aldıktan sonra artık başvuru aşamalarına geçebilirsiniz:
Başvuru aşamalarında ilk önce işletmenizi kurmanız gerekecektir. İşletmeniz Türk Ticaret Kanunu kapsamına uygun olarak kurulması gereklidir.
İş yeri kurduktan sonra KOSGEB’e kayıt olup, KOBİ beyannamesi formunu doldurmanız gerekmektedir.
KOSGEB aktif hizmetler kısmındaki geleneksel girişimci destek programını tıklayarak başvuru işlemini yapabilirsiniz.
2024 KOSGEB Kadın Girişimci Desteği Ne Kadardır?
2024 senesinde KOSGEB kadın girişimcilere farklı programlar altında farklı destek oranları sunmaktadır. Destekler kapsamındaki Halkbank yeni iş kurmayı isteyen ya da işletme yaşı 6 ay geçmeyen kadın girişimcilere 200 bin TL, işini kuranlara ise 300.000 TL kredi imkanı sağlıyor. 30 yaş altında olan genç kadın girişimcilere 125 bin TL’ye kadar faizsiz kredi desteği sunuyor. Ustalık belgesine sahip olan ve bir iş kolunda en az 3 sene aktif şekilde çalışan kadın girişimcilere ise 300 bin TL’ye kadar faizsiz kredi desteği sunuyor.
KOSGEB Tarafından Kadın Girişimcilere Verilen Destek Geri Ödemeli Mi?
2024 yılı itibari ile KOSGEB kadın girişimci desteği geri ödemesiz ve geri ödemeli olarak iki farklı şekilde başvuru yapanlara sunulur. Geri ödemesi olmayan destekler arasında, işletme kuruluş desteği ve işletme giderleri desteği yer alır. İşletme kuruluş desteği kapsamında kadın girişimciler işletme kuruluş giderleri için belirli bir miktara kadar geri ödemesiz destek alabilmektedirler. İşletme giderleri desteği ise personel maaşları, kira gibi işletmenin devam eden maliyetlerini içerdiğinden belirli bir süre için geri ödemesiz olarak kadın girişimcilere verilir. Diğer yandan KOSGEB kadın girişimci desteği kapsamında geri ödemeli destekleri de yer alır. Bu destekler arasında işletme gelişme ve büyüme destekleri vardır.
Geri ödemeli destekler çok düşük faiz kredi ya da finansman desteği şeklinde verilebilir. Kadın girişimciler bu desteklerden faydalanarak mevcut işletmelerini büyütebilir ve geliştirebilirler. Geri ödemeli olan desteklerin geri ödeme şartları ve faiz miktarları KOSGEB tarafından belirlenir. Girişimciler ise başvuru esnasında bu şartları bilir ve ona göre kabul ederler. Geri ödemeli desteklerin geri ödeme planları ise genellikle esnek ve girişimcilerin ödeme güçlerine uygun bir şekilde düzenlenmektedir.
KOSGEB Tarafından Verilen Destek İle iş Kurmanın Avantajları Nelerdir?
KOSGEB kadın girişimci desteği ile iş kurmak, girişimci kadınlara kazandırmış olduğu pek çok avantajı vardır. İlk öncelikle KOSGEB’in sağlamış olduğu geri ödemesiz ve geri ödemeli destekler girişimcilerin başlangıç maliyetlerini düşürmelerine yardımcı olur. Bu destekler işletme kuruluş giderleri, personel maaşı, kira ve diğer işletme giderlerini kapsamaktadır. Verilen bu destek sayesinde finansal olarak daha rahat bir başlangıç yaparak işletmelerini sağlam bir şekilde ilerletebilmektedirler. KOSGEB desteği kadın girişimcilerinin işlerini büyütme ve geliştirme süreçlerinde önemli avantajlar sunar. Alınan destekler işletmelerin rekabet gücünü artırmalarına pazarda daha güçlü konuma ulaşmalarına ve devam edilebilir büyüme sağlamalarına yardımcı olur. Araştırma geliştirme ve inovasyon projeleri, dijital dönüşüm ve kapasite artırımı gibi sektörlerde finansal ve teknik destek KOSGEB tarafından sağlanır.