Ölüm Tuzağı Siyanür Nedir? Aman Dikkat

Son zamanlarda yaşanan zehirlenmeye bağlı ölümler siyanür hakkında araştırmaların artmasına ve merak odağı haline gelmesine sebep oldu. Siyanür, canlılar için ölüme neden olabilecek kadar tehlikelidir. Endüstriyel alanda kullanılan siyanürün kendisi ve türevleri zehirlidir. Kimyasal anlamda siyanür, bir karbon ve bu karbona bağlı üç azot atomu içeren bileşiklere verilen isimdir. Siyanürün organik ve inorganik şekilde bulunduğu bilinmektedir. Endüstriyel anlamda üretilip, yine bu alanlarda kullanılan siyanür de oldukça faaldir. Siyanür, hidrosiyanik asit ve bu asitten türeyen metal tuzlarından meydana gelmektedir. Siyanürün kendisi ve türevleri, zehir maddeleridir.
SİYANÜR NEDİR?
Siyanür, hidrosiyanik asit ve bu asitten türeyebilen metal tuzlarının genel adıdır. Hepsi şiddetli zehirlidir. En önemlileri, sodyum siyanür ve potasyum siyanürdür. Endüstride ısıtılmış kuru karbonlar üzerinden, amonyak (NH3) ve CO gazlarının karışımı geçirilerek elde edilirler. HCN (Hidrosiyanik asit), acı badem kokusunda çok uçucu bir sıvıdır. 28 santigrat derecede kaynar. Sudaki çözeltisi çok zayıf asittir.
Siyanür ve bileşikleri kimyasal yollarla üretilebildiği gibi, bazı bitkiler ve hayvanlarca da üretilmektedir. Siyanürü doğal olarak üreten birçok bitki, bakteri ve böcek vardır. Kiraz, badem, kayısı, şeftali, erik, fasulye, patates, turp, lahana, şalgam, brokoli ve mısır siyanürlü bileşikleri doğal olarak üretmektedir.
SİYANÜR NASIL ZEHİRLER?
Siyanür kanda bulunan methemoglobin'e irreversible bir şekilde bağlanarak etkinlik gösterir. Bu özelliği kanın dokulara oksijen perfüzyonunu sağlayamaması sonucu hipoksiye ve sonuçta hipoksik şok ve ölüme neden olur. Oksijen mevcuttur fakat kanda taşınamaz.
10 DAKİKA İLE 1 SAAT ARASI ETKİ GÖSTERİR
Zararsız miktarda alınan siyanür, ilk 24 saat içerisinde solunum ve boşaltım sistemleri aracılığıyla vücudu terk eder. Fakat vücuda zarar verecek ölçüde alınacak siyanürün kaç saat içerisinde zehirlenmeye sebep olacağından bahsetmek için siyanür miktarı hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Siyanür, miktarına göre 10 dakika içerisinde de, 1 saat içerisinde de zehirli etkilerini gösterebilir.
Siyanür sebebiyle zehirlenmenin ilk belirtisi, hızlı ve derin nefes alma ihtiyacı duymaktır. Bu şekilde gelişen zehirlenmenin akabinde solunum yetmezliği söz konusu olur. Çırpınma ve zihin kaybı ile devam eden belirtilerin süresi ve şiddeti, maruz kalınan siyanür miktarına göre farklılık gösterir.
0 Yorum