Prefabrik Evlerin Avantajları ve Dezavantajları

Prefabrik Ev Avantajları ve Dezavantajları

Prefabrik ev günümüzde çok yaygın bir şekilde kullanılan yapılardan biridir. Özellikle son yıllarda gerçekleşen depremlerden sonra birçok kişi hem ekonomik hem de modern tasarımlarda olan bu evlere yönelmiştir. İçeriğimizin devamında prefabrik ev nedir, avantajları nelerdir ve ne amaçla kullanılır gibi merak ettiğiniz tüm detayları bulabilirsiniz.

Prefabrik Ev Nedir?

Prefabrik ev; duvar, kapı ve diğer yapı malzemelerinin fabrikada bir araya toplanıp, taşınabilir hale getirildiği ev tiplerinden biridir. Prefabrik evlerin inşa edilmesi için herhangi bir temel atma işlemine ya da uzun hazırlık sürecine gereksinim duyulmaz. Tarla, beton ya da arsa gibi alanlara direk kondurulabilir yapılardadır ve genelde 1-2 katlı olarak üretilir.

Prefabrik ev pek çok avantaja sahiptir. Diğer klasik binalarda olduğu gibi bu binalarda da ses ve ısı yalıtımı yapılabilir ki bu prefabriklerin kullanıcılara sunduğu en büyük avantajdır. Bununla birlikte elektrik tesisatı ve kanalizasyon gibi sistemlere de sahiptir. Prefabrik ev özellikleri arasında yer alan öncelikli durum ise, tamamen çevre dostu olmasıdır.

Prefabrik ev seçenekleri, kişilerin tercihine ve zevkine göre planlanır. Yerleşim planına göre dizayn edilen bu evler, istenildiği zaman başka yere taşınabilir. Betonarme yapılarda görülen uzun soluklu inşaat süreci bu yapılarda daha kısadır ve işçilik maliyetleri de betonarme yapılara göre daha uygundur. Prefabrik yapılar daha önceden planlandığı için, kişilerin ihtiyaç duyabileceği tüm talepleri karşılayabilir. Ayrıca toprak kayması ve deprem gibi doğal afetlere karşı da bu binalar daha dayanıklıdır.

Prefabrik Ev ve Hafif Çelik Ev Arasındaki Farklar Nelerdir?

Prefabrik Ev Nasıl Yapılır?

Prefabrik ev yapımı pek çok kişi tarafından merak edilir. Bu yapıların montajı gerçekleşmeden önce zemin betonu hazırlanır. Beton dökme işlemine geçmeden önce, zemin düzleştirilerek sıkılaştırılır. Bu işlemin ardından drenaj sistemi kurularak beton dökülür. Beton dökme işleminin ardından yapılan işlemler şu şekildedir;

  • Elektrik ve su tesisatı çekilir.
  • Kişilerin tercihine göre ısı ve ses yalıtımı gerçekleştirilir.
  • Duvar paneli, pencere kasası ve çatı kaplaması monte edilir.

Prefabrik ev kullanım amacına göre şekillendirilir. Talep edilen başka durumlar varsa ekstra işlem yapılır.

Prefabrik Ev İçin Hangi İzinlerin Alınması Gerekir?

Prefabrik ev yapımı için 3194 numaralı İmar Kanunu’nun 20.maddesi uyarınca, imar planı ancak yönetmelikler ve ruhsata uygun kriterler doğrultusunda gerçekleştirilir. Bu nedenle tüm yapılarda olduğu gibi prefabrik yapılarda da gerekli izinlerin alınması şarttır. Evin kurulacağı bölgenin belediyesi ya da il özel idaresine başvuru yapılarak gerekli izinler alınır. Gerekli ruhsatın alınması yapı ruhsatının alınması ile gerçekleşir. Yapı ruhsatı almak için başvuru dilekçesine aşağıdaki ek belgelerin ilave edilmesi gerekir;

  • Evin inşa edileceği alanın tapu belgesi
  • Mimar projesi
  • Elektrik, su ve doğalgaz projeleri
  • Statik proje
  • Kroki

Bu belgeleri hazırlayıp başvuruyu gerçekleştirdikten sonra, yapılan incelemeler neticesinde prefabrik ev için yapı ruhsatına sahip olabilirsiniz.

Prefabrik Ev Modelleri Nasıldır?

Bursa Prefabrik ev modelleri evin kaç katlı olacağına bağlı olarak değişiklik gösterir. Prefabrik yapılar yukarıda bahsettiğimiz gibi tek katlı ya da iki katlı (dubleks) olarak üretilir. Tek katlı prefabrik evlerde 1+1 ile 3+1 büyüklüğünde farklılık gösterir. İçerisinde mutfak, banyo, lavabo, salon, yatak odası ve oturma odası gibi farklı tasarımlarda planlanır. Tek katlı modellerde genelde 2+1 planı tercih edilir. Tek çocuklu bir ailenin çok rahat bir şekilde yaşayabileceği potansiyeldedir.

İki katlı prefabrik evler dubleks olarak adlandırılır ve yüzey bakımından, tek katlı prefabriklere göre daha az yer kaplarlar. Fakat şunu da belirtmek gerekir ki dubleks yapılarda kullanım alanı daha geniştir. 80-160 metrekare boyutlarında üretilebilen iki katlı prefabrik yapılarda, 2+1 ya da 3+1 şeklinde oda tasarımı yapılabilir. Her iki modeli birbirinden ayıran en önemli özellik ise iki katlı prefabrik binalarda balkon bulunur. Eğer, balkon vazgeçilmeziniz ise siz de iki katlı prefabrikleri tercih edebilirsiniz.

Prefabrik Ev Avantajları Nelerdir?

Prefabrik ev avantajları şu şekilde sıralanabilir;

  • Prefabrik evler ısı ve ses yalıtımına sahip olduğundan ötürü 4 mevsim kullanıma uygundur.
  • Malzeme seçiminde kullanıcılara geniş yelpaze sunar.
  • Çok hızlı taşınmak için idealdir çünkü kısa süre içinde montaj yapılıp, oturmaya hazır hale getirilir.
  • Hafif malzemelerden üretildikleri için, depreme dayanıklı yapılardır.
  • Çok çeşitli modeller sunduğu için zevkinize göre ev planı oluşturabilir, evin büyüklüğünü bile siz belirleyebilirsiniz.
  • Prefabrik ev malzemeleri suya dayanıklı olup yanmaz niteliktedir. Bu nedenle çevre dostu yapılardan biridir.
  • Ev içerisinde değişiklik yapmak çok kolaydır.
  • Prefabrik evler taşınabilir özelliğe sahip olduklarından ötürü, belirli ölçülerde taşınabilir ya da kaydırılabilir.
  • Ekonomik olduğu için her bütçeye hitap eden prefabrik ev modeli bulmak mümkündür.

Siz de bu avantajlara sahip olmak istiyorsanız prefabrik ev inşa ettirebilir, doğanın huzurunu her daim yaşayabilirsiniz.

Prefabrik Evlerin Dezavantajı Var mı?

Prefabrik ev dezavantajları yok denilebilir. Çünkü ortaya çıkabilecek bir dezavantaj varsa, bu kullanılan malzemenin kalitesizliğinden kaynaklıdır. Örneğin kaliteli malzeme kullanılmadığı taktirde dubleks yapılarda esneme görülebilir. Bununla birlikte ısı ve ses yalıtımı da yetersiz kalabilir. Ancak kaliteli malzeme kullanılması durumunda, prefabrik binaların herhangi bir zararı bulunmaz.

SIK SORULAN SORULAR

  • Prefabrik ev kullanım ömrü ne kadar?

Prefabrik evler, güvenilir ve uzun ömürlü yapılardır. Ortalama 40 yıl boyunca hasar almadan kusursuzca kullanılabilir. Ancak bu yapıların kullanım ömrünü rüzgar, nem, yağışlar ve kullanım durumu gibi dış etkenler belirler. Tüm yapılarda olduğu gibi prefabrik binaların da bakımı düzenli bir şekilde yapılırsa, kullanım ömrü de uzamış olur.

  • Prefabrik evler depreme karşı dayanıklı mıdır?

Prefabrik evler, 7 şiddetinde görülen depreme ve 90 km/saat hızında gelen rüzgara karşı dayanıklıdır. Türkiye’nin il ve ilçelerinin coğrafi durumu göz önünde bulundurularak, her yerde kullanıma uygun bir prefabrik ev inşası yapılabilir.

  • Prefabrik evlerin montaj süresi ne kadardır?

90 metrekarelik binaların hiçbir aksilik çıkmazsa üretim süresi en fazla 1 haftadır. Olası aksilikler, binanın boya badanası gibi kriterler de düşünülürse, ortalama 2 hafta içinde ev, sahibine anahtar teslim olacak şekilde verilir.

  • Prefabrik ev satın alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Prefabrik ev satın alırken firmanın güvenilir olmasına, müşteri ile olan iletişimine, piyasadaki makul fiyat listesi ve firmanın müşteri memnuniyet seviyesi gibi kriterleri göz önünde bulundurmalısınız.

  • Prefabriklerin kullanım amacı nedir?

Prefabrikler çeşitli amaçlar doğrultusunda kullanılır. Ev, ofis, dükkan, villa, şantiye, yatakhane, yemekhane ve sosyal tesis gibi farklı yaşam alanlarının oluşturulması için prefabrik yapılar tercih edilebilir.

  • Prefabrik yapılarda ses ve ısı yalıtımı nasıl gerçekleşir?

Prefabrik yapılarda ses ve ısı yalıtımı, özel panel sistemleri sayesinde gerçekleşir. Duvar panelleri, yüksek yoğunlukta izolasyon içeren yapıları sayesinde ses ve ısının yalıtılmasını sağlar.

  • Prefabrik binalara bakım yaptırmak gerekir mi?

Evet, prefabrik yapılarda zamanla aşınma görülebilir. Farklı malzemelerden bir araya gelen prefabrik yapılarda kısmi çatlama meydana gelme olasılığı da vardır. Bunun için belirli periyotlarda rutin bakımlarının ve boya badana gibi işlemlerin yapılması gerekir.

  • Prefabrik binalarda fiyatlar nasıl belirlenir?

Prefabrik ev fiyatları pek çok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu faktörlere kullanılan malzemenin kalitesi ve kalınlığı, panellerde kullanılan malzeme kalınlığı, çatı izolasyonu, ısı ve ses yalıtımı, daire büyüklüğü ve ek talepler örnek gösterilebilir.

Prefabrik ev fiyatları hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Bursa Prefabrik ev imalatçısı Hakim Modüler Yapı‘nın web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

KAYNAKÇA

1- https://emlaksat.com/avantaj-ve-dezavantajlariyla-prefabrik-yapilar/

2- https://www.rikainsaat.com/tr/prefabrik-ev-avantajlari-ve-dezavantajlari

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir