Sınavlara Kitap Okumanın Etkisi

Sınavlara Kitap Okumanın Etkisi

Loading

Kitap okumanın sınavlardaki başarıya etkisi var mı? Sınava çalışırken kitap okumak zaman kaybı olmaz mı? Benzeri soruları bazen kendimize sorduğumuz gibi, bazen de kitap okumak istemiyorsak mazeret olarak ortaya süreriz. Bakalım kitap okumanın başarıya etkisi var mı, sınavlara hazırlanmamız sırasında zaman kaybımı olmaktaymış.

Kitap okuyanların hayata daha farklı baktığını ve büyük resmi görmeye çalıştığını çoğu zaman gözlemlemişimdir. Aynı zamanda kitap okumaya zaman ayıran öğrencilerin de başarılarında farklılıklar olduğu yapılan araştırmalarda ortaya koyulmuştur.

Okumak belirli harfleri bir araya getirerek seslere dönüştürme ya da sadece ders kitaplarını takip etme değildir. Sürekli kitap okuyan öğrenci ile okumayanlar arasında çok büyük fark vardır. Okuma, bilgi edinmenin temelini oluşturmakla birlikte, eleştirel düşünebilme ve yorum yapabilmenin de temelini teşkil eder.

On beş ülke ve yüz bin çocuk üzerinde araştırma yapan Robert Ladd Thorndike sözcük dağarcığı fazla olan çocukların sınavlarda ve derslerinde daha başarılı oldukları sonucuna varmıştır. Bunun yanında F.B. May’da yaptığı araştırmalarda kelime bilgisinin anlama yeteneğini %50 oranında artırdığını vurgulamıştır. Richard Bamberger’in yaptığı araştırmada da okuma alışkanlığının bireyin eğitimdeki başarısını %30 artırdığı görülmüştür.

Okulda sadece ders kitaplarını okumak kişiyi sadece okuryazar insan olur; ama kültürlü kişi olamaz. Olaylar arasındaki zihinsel üst süreçleri yerine getiremez, analiz-sentez yapamaz, eleştiriye kapalı, sorumluluktan kaçan, her söylenene çabuk inanan, belleği zayıf, yorum gücü yetersiz biri olur.

Yukarıda anlatılanlardan anlaşıldığı üzere kitap okumanın öğrencileri; derslerinde ve sınavlarda daha başarılı yaptığı ve hatta öğrencilerin hayatına da büyük farklılıklar katacağı görülmektedir.

Sonuç olarak; kitap okuyan öğrencilerin sınavlarda çıkan o uzun paragrafları daha iyi anlayacağını, mantık gerektiren matematik sorularını daha pratik çözebileceğini söyleyebiliriz. Bunun yanında okula giderek okuryazar olan bireylerin aynı zamanda kültürlü bir insan olarak hayatta zamanı gelince kendilerine iyi bir yer edineceklerini söyleyebiliriz.

*** Bilgi paylaştıkça çoğalır. Yazıyı sevdiklerinizle paylaşmayı unutmayınız!

Kaynak: Ungan S., “Okuma Alışkanlığımızın Kültürel Altyapısı”, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, cilt.7, ss.218-228, 2008

Photo by Cassidy Kelley on Unsplash 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir