Bilgisayarda Verilerin Saklanma Mantığı
Bilgisayarların 3 tür hafızası vardır. Bunlar; flip-flop yapıda olan carche (ön bellek), en hızlı bellektir ve işlemciye en fazla gerekli dosyaları belleğinde muhafaza eder ve maliyetlerinden dolayı kapasiteleri düşüktür, RAM (geçici bellek) carche bellekten sonra en hızlı hafıza birimidir ve elektronik cihazlarda kullanım alanlarına göre farklı kapasitelerde bulunur. Elektrikler kesilince ya da cihaz kapatılınca carche bellekle beraber üzerindeki veriler silinir.
HDD (Kalıcı bellek), bilgisayarımız ya da elektronik cihazımıza kaydettiğimiz bilgilerimiz kalıcı olarak burada saklanır. Biz her ne kadar dosyayı bir kez kayıt etsekte HDD’ye kaydedilen bilgi 34 kez yazılır. Yaptığımız “sağ tık sil” işlemi bu veriyi bir kez silerek geri dönüşüm kutusuna gönderir. Shift+Delete tuşuna basarak sildiğimiz dosya ya da veri iki kez silinir ve geri dönüşüm kutusuna gitmeden silinir.
Ne İşe Yarar?
Bilgisayarımızdan, cep telefonumuzdan veya tabletimizden virüsün sildiği ya da yanlışlıkla sildiğimiz resim ve belgelerimize tekrar ulaşmamız için bir ilaçtır aslında. Hasar gören HDD ve falsh bellekteki dosyaları kurtarmaya da yarar. Silinen dosyaları geri getirmek adına farklı dosya türleri için programlar yazılmış olup her programın geri getirmedeki başarılı olduğu dosya türü farklılık göstermektedir. Dosyayı sildiğimiz anda cihazımızda yeni bir işlem yapmadan bir kurtarma programı kullanarak dosyayı geri getirme şansımız daha da artmaktadır. Dosyayı geri getirme işlemine kadar cihazımızda yapacağımız farklı veri kayıtları ve işlemler silinen dosyanın bulunduğu alanı kullanırsa geri getirme zorlaşacaktır. Nedenine gelince; biz 34 kez yazılmış dosyayı bir ya da iki kez sildik ki HDD’nin alt kısmında 33 kez daha kaydı vardır. Yazılım kalan 33 kayıttan dosyayı geri getirmeye çalışacağından üzerine farklı bir bilgi yazılması kayıtların karışmasına neden olmaktadır.
Yazılımlar Ücretli midir?
Piyasada farklı şirket ve insanların yazdığı pek çok yazılı mevcuttur. Bunların bir kısmı ücretli, bir kısmı ücretsiz olmakla beraber ilerleyen zamanlarda ücretliye de dönüşebilmektedir. Teknoloji sitelerinde yayınlanan makalelerde en iyi ücretsiz-ücretli kurtarma araçları ile ilgili makaleler bulunmaktadır. Bunlara örnek verecek olursak:
Ücretsizler; recuva, avira unerase personel, glary undelete
Ücretliler; recover my files, getdata vb. programlardır.
Kurtarma Yazılımı İle Silinen Dosyayı Kurtaramadım, Ne Yapmalıyım?
Kurtarma yazılımlarının işe yaramadığı durumlar olduğu zaman bu hizmeti yapan firmalarda mevcuttur. Bu firmalar HDD’nizi ya da flash belleğinizi bir ameliyathane gibi sterilize edilmiş ortamlarda bir doktor titizliğinde istediğiniz dosyayı sizin için kurtarma yapabilmektedirler. Maliyet olarak öncesinde HDD’nizin hasar görüp görmediği, dosyanızın geri getirme süreci ile ilgili bilgilendirme yaparak harcayacakları zaman ve kullanacakları malzeme üzerinden bir fiyat vermekteler.
Dosyanızın sizin için kıymetine göre çıkan maliyeti karşılayabilir ya da vazgeçebilirsiniz.
***Yorum bırakmayı unutmayınız!
Bilgi paylaştıkça çoğalır!