Arı, dünyanın en temiz hayvanlarındandır; petek gözünden çıkan işçi arılar yaşamlarının ilk üç gününü kendisini, petek gözünü temizler. Yavru arıların ilk görevleri kovan temizliğidir.
Hiçbir arı asla yuvasına pislemez; kış ayı boyunca da bağırsaklarında biriktirdikleri atıkları ise bahara kadar tutarlar. Havaların ısınmasıyla kış uykusundan kalkan arılar kovandan çıktıkları andan itibaren ilk işleri bağırsaklarını temizlemek olur.
Arı öleceğini anladığı zaman kalan son enerjisini yuvasını terk etmek için kullanır. Böylelikle yuvadan uçarak gider uzak bir yerde ölür. Ölümleri çok anidir.
Fakat kovan içinde kış aylarında yaşanan ölümler ani hastalıklardan doğan ölümler soğuk havalarda yavru arıların ölümü gibi vakalarda ise arılar kovan içinde ölürler. Bu ölü arıların kovandan uzaklaştırılması ise kovan içinde temizlik işleriyle görevli olan genç arılara düşmektedir.
İşçi arılar mum, çiçek, nektar ve diğer kokuları insandan 10-100 kat daha kuvvetli algılarlar. İşçi arılar 3 günlük larva dönemin sonunda bal ve polenle beslenirken ana arılar tüm larva dönemde arı sütü ile beslenirler. Ana arılar arı sütü ile beslendiklerinden 5-7 yıl yaşayabilirken işçi arının ömrü en fazla 40 gündür; bundan dolayı arı sütü çok faydalı bir besindir.
Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte temizlikçi arılar iş başındadır.
Arılar büyük bir ustalıkla, yön bulmayı başarırlar. Onlar bizim görebildiğimizden, daha fazla renk görürler. Bizim aldığımızdan daha fazla koku alırlar ve koku antenlerle alınır. Güneş ışığını, polarize edilmiş olarak görebilirler.
Arılar, danslarıyla hayvanlar âleminde, eşi olmayan bir sembolik dille bilgilerini aktarırlar.
Dans eden arı, ritmik hareketlerle, bazı kimyasal uyarılar, ses, dokunma ve elektriksel sinyaller kullanarak haberleşirler. Bir besin kaynağı bulan arı, bunu toplamakla yetinmez; koloninin yararlanması için, arkadaşlarına haber verir. Bunun yöntemi, kaynağın yönünü, mesafesini ve ne olduğunu anlatan bir hareket biçimi olan arı dansıdır. Bu amaçla, farklı iki dans yapılır. Bunlar, “dairesel dans” ve “kuyruk sallama” dansları olup; danslar kovanda petek üzerinde yapılır.
***Yorum bırakmayı unutmayınız! Paylaşmak güzeldir…