Eyvah Alerjim Var!

Eyvah Alerjim Var

Loading

Özellikle
bebeklik döneminde en sık rastladığımız gıda alerjilerinden biride “inek sütü ” alerjisidir . Vücudun inek sütünde bulunan proteinlere yani en önemlisi“ beta laktalbumin” adlı proteine karşı gösterdiği bir alerjik reaksiyondur. Genel de anne sütü ile beslenen bebeklerde, annenin diyetinde inek sütü içeren besinlerin olması emzirme yoluyla bebeğe geçmesi durumunda ortaya çıkmasıdır. Anne sütü alamayan bebeklerde ise hazır mama ile beslenme sonucunda alerjen durum ortaya çıkabilmektedir. Çünkü bazı hazır mamaların içerisinde inek sütü proteinleri bulunmaktadır. İnek sütüne alerjisi olan çocuklar da genellikle keçi, koyun ve soya sütüne karşı da çapraz alerji gelişebilmektedir.

Gelelim süt alerjisinin belirtilerine ;

Bu alerji bebeğe ve alerjinin şiddetine göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle kimi bebekte tüm belirtiler şiddetli görülürken kimi bebeklerde birkaç yada daha az belirtilere rastlamak mümkündür. Bunlar;

  • Beslenme sonrası aşırı kusma, mukuslu ve kanlı kaka
  • Ciltte kızarıklık, döküntü, kaşınma
  • Geçmeyen hırıltı, öksürük, burunda tıkanıklık
  • Anafilaksi (bu en nadir görülen durumlardan biridir fakat önlemi alınmadığı takdirde ölümcül sonuçlarla karşılaşılabilir)
  • İlk aylarda aşırı ağlama, gaz sancısı, kilo alamama durumu gibi belirtilerle kendini göstermektedir.

Eyvah Alerjim Var 2

Bu alerjiye tanı 3 şekilde konabilir ;

*Kanda inek sütüne dair antikorların tespit edilmesi,

*Deri testi,

*Eliminasyon yöntemi: İnek sütünün içerdiği besinler uzun zaman bebeğe verilmez, belirtilerin kaybolması beklenir. Daha sonra bebeğe inek sütü içeren besinler tekrar verilir ve aynı bulgular tekrar gözlemleniyorsa kesin tanı konulabilir.

Anne sütü ile beslenen bebeklerde annenin tüketmiş olduğu süt ve süt ürünleri emzirme yolu ile bebeğe geçeceğinden alerjiye yol açabilir. Anne emziriyor ise mutlaka diyetinden süt ve süt ürünlerini çıkarması gerekmektedir. Bitkisel yağlar kullanmalı, krema, süt tozu ,süt içeren makarna ,bisküvilerden uzak durmalıdır.Bunlar yerine yulaf sütü,hindistancevizi sütü, pirinç sütü tercih edebilir.

Mama ile beslenen bebeklerde ise içerisinde inek sütü proteini bulunduran mamalar tercih edilmemelidir.Tam hidrolize edilmiş mamalar ilk tercih edilmesi gereken bebek besininden biridir .Mamanın içerisinde bulunan inek sütü proteini işlemden geçirilip molekülleri parçalanır ve küçültülerek alerjen özelliği azaltılır. fakat bu mamalarda bile bebeği tam olarak korumak mümkün değildir. Bunun için aminoasit bazlı mamalar tercih edilebilir. İnek sütü proteini alerjisi olan bebeklerin bazılarında keçi sütü mamaları ve tamamen %100 keçi sütünden yapılan yoğurt ,peynir gibi gıdalar kullanılabilir.

Peki ben bebeğimin süt alerjisi olduğu nasıl anladım? Nasıl bir yol izliyorum?

Bazı bebeklerde görülen “kolik” rahatsızlığını doğumdan iki hafta sonra doktorumun teşhisi ile bebeğimde olduğunu öğrendim .O zamana kadar her şey mükemmel giderken birden bire bu rahatsızlıkla sarsıldım. Akşamüstünden gece yarılarına kadar süren ağlama krizleri ,bitmek bilmeyen gaz sancıları beni alt üst ediyordu. Bebeğim anne sütüyle bir ay kadar beslenip sonrasında anne sütünü bıraktığı için bende içinde süt proteini bulunan piyasada ki mamalardan biriyle bebeğimi beslemeye devam ediyordum. Fakat daha sonraları kullandığım hiç bir gaz ilacı etkili olmadığından çareyi araştırıp hidrolize edilmiş kolik mamalarında buldum Üçüncü ayımıza kadar bu mama bizi bir şekilde idare etti . Benim dikkatimi çokça çeken durum ise bebeğimin sürekli yedikten sonra şiddetli olmasa da kusması ve az miktarda  mukuslu kaka yapmasıydı. Doktoruma bu durumu her söylediğimde ise aldığım cevap kolik olduğu ve gaz ilaçlarına yenisini eklememiz gerektiği oldu. Bu durumdan fazlasıyla sıkıldığım için doktor değişikliği yapmak istedim ve bebeğimin doktorunu değiştirdim. Derdimi anlattığımda ilk şüphelendiği durum süt alerjisi oldu. Yukarıda bahsettiğim eliminasyon yöntemini kullandık .Kullanmış olduğum kolik mamanın normaline geçiş yaptık. Kusmanın şiddeti gittikçe arttı, mama bebeğimin midesinde iki dakikadan fazla durmuyordu .Aynı şekilde kakası sümüksü mukuslu bir hal almış ve arada buna kan eşlik ediyordu. İçtiği mamayı kesip tekrar hidrolize edilmiş kolik için üretilen mamaya geçiş yaptık ve bulgularda tekrar azalma gözlemledik . Artık kesin tanıyı koymuştuk bebeğimin süt alerjisi vardı . Şuan devletinde karşıladığı süt alerjisi olan bebeklere özel hipoalerjenik  mamayı denemekteyiz .Şimdilik kusmalarımız normale dönmeye başladı sayılır .Sadece kaka da bir yeşile dönme söz konusu var. Bu mamada böyle bir durumun normal olduğunu öğrendim . Bağırsaklar   toparlanana kadar bir müddet böyle olacak . Doktorumla aldığımız bir karara göre dört buçuk aylık ek gıdaya başlıyoruz. Kısmetse denediğim ve bizimle aynı durum da olan bebekler için de ek gıda tarifleri paylaşımında bulunacağım, şimdilik sevgiyle kalın…..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir