Yıl 1918-Bölüm 3

Yıl 1918-Bölüm 3

Binbaşı Rurik adam gibi adam olmanın nasıl bir şey olduğunu iyi bilmektedir. Şöyleki; Moskova’da yaptığı görevlerde üstten nasıl baskı gelirse gelsin Binbaşı Rurik işleri kanuna uygun yapmakta, verdiği kararlarda da insan olmanın gereklerini de göz ardı etmeden uygulamaktadır. Bu kararları ve düşüncelerini hangi şartta olursa olsun dik durarak yapmaktadır.

Bundan dolayı onu Moskova’da adam gibi adam olarak bilmektedirler. Binbaşı Rurik Hasan’ın ilk zamanlarda çözmüştür ve kızının Hasan’a olan duygularını o da hissetmektedir. Bir gün Hasan’ı yanına çağırır; Hasan benim oğlum yok ama sen bana yıllardır bir oğul gibi oldun. Bir oğlum olsa senin gibi dürüst, zeki ve ahlaklı olmasını isterdim. Hasan sen de uygun görürsen kızıma da danışarak kızımla bir aile olmanızı isterim dedi. Hasan mahcup bir şekilde çok sevinerek kabul etse de ona sahip çıkan bu adam gibi adama bu evlilikten dolayı bir zarar gelmesinden endişe etmektedir. Binbaşı Rurik’e evliliklerinin ona ve ailesine bir zarar gelmesinden endişe ettiğini belirttiğinde; Binbaşı Rurik ona ben bu yaşıma kadar pek çok savaş gördüm pek çok insan tanıdım ve senin gibi benim adıma aileme yakışan biri için başıma ne geleceğinin hiçbir önemi yok kim ne derse desin, ne yaparsa yapsın ben şerefim ve doğru bildiklerim için yaşamaktayım gerisinin önemi yoktur, siz mutlu olun yeter demiştir. 1923 yılında aile ve dostlar arasında yapılan bir nişan ile evliliğe ilk adımlarını atmışlardır. Binbaşı Rurik’in çevresinde bu durum yadırgansa da konuşanlara Binbaşı Rurik göğsünü siper etmiş ve hiçbirini Hasan ve Nesha’ya yansıtmamıştır.   1924 yılında Nesha’nın okulunu bitirmesinden sonra mütevazi küçük bir düğün töreni ile Hasan ve Nesha evlenmişlerdir.

Düğünden sonra (SSCB’de her şeyin tarım arazileri de dahil olmak üzere herşey devletindir. Evler, arabalar vb herşey) İçişleri Bakanlığı’nda memur olarak göreve başlamıştır. Hasan da kurslardan aldığı sertifikalar ve Binbaşı Rurik’in kefil olarak verdiği olur ile İletişim Bakanlığı’nda tekniker olarak çalışmaya başlamışlardır. Aile olmanın gereği olarak devlet onlara ayrı bir ev vermiştir. Evliliklerinin ikinci yılında bir oğulları olmuştur. Hasan o şartlarda oğluna resmi olarak bir Rus ismi olan ve kuvvetli savaşçı anlamına gelen Dima adını vermiştir. Gönlünde oğlunun adı daima babasının adı olan Mustafa’dır. Dima (Mustafa)’nın iki yaşına bastığında Nesha yine hamile kalmıştır ve ikinci çocukları kız olacaktır. Kızlarının isimini de Nesha’nın babaannesinin adı olan ve büyük mutluluk anlamına gelen Alisa koymuşlardır.

Yıllar içinde Nesha ve Hasan huzur içinde hayatlarına devam ederken çocukları da bu süreçte büyümüş okula başlamışlar ve başarılı bir şekilde öğrenim hayatlarına devam etmektedirler. Hasan bulunduğu şubede işleri pratik yapması ve sorunlara zekice çözümler üretmesinden dolayı oradan oraya görevlendirilmektedir. 1939 yılında çıkan ikinci dünya savaşına SSCB’nin dahil olması ile ülkede seferberlik başlamıştır. Özellikle 1941 yılında Hitlerin Almanya’sının ile SSCB’ye saldırıları sırasında Hasan Rus ordularının iletişim sorunlarına bulduğu akılcı çözümlerle Alman’ların durdurulmasına büyük katkılarından dolayı SSCB İletişim Bakanlığı’nda şube müdürlüğe terfi ettirilmiştir. Nesha ve Hasan zaman içinde Moskova devlet çevrelerinde örnek aile olarak göz önündedirler. 1945 yılında ikinci dünya savaşı bitmiş ve dünya normale dönmeye başlamıştır. Hasan zaman içinde devlet kademelerinde tanınır olmaya ve karakterinden dolayı da sözü geçen biri olmaya başlamıştır.

Çocuklar büyümüş, Dima 18 ve Alisa 16 yaşına basmıştır. Hasan’ın SSCB’de mutlu bir hayatı olmasına rağmen memleketini ve geçmişini unutmamıştır. Hasan bir akşam çocuklarına kendisinin Rusya’ya nasıl geldiğini, kendisinin Türk olduğunu, aslen Türkiye’de Giresun Vilayet’înin Tirebolu Kazası’nın Domaçlı köyünden olduğunu ve orada “Ökmez” ailesinden olduğunu ve Nesha ile evlenmelerini anlatmıştır.

Kendisi de o sıralar Dışişleri Bakanlığında Çalışan bir arkadaşının Türkiye büyükelçiliğine tayin olduğunu öğrenmiştir.

Hikaye 1993 yılında son bulacaktır. O zamana kadar yaşanılanları gerçeğe uygun bir şekilde anlatılmaya çalışılacaktır.

***Yorum yazmayı unutmayın! Paylaşmak güzeldir.

 

Fotoğraf İnternet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir